گروه صنایع غذایی و تبدیلی

نیاز روز افزون جامعه به غذا و رشد بی رویه جمعیت و کاهش منابع غذایی، یکی از مهمترین مسائلی است که توجه دولتمردان، اندیشمندان و محققان را به خود معطوف داشته است علاوه بر این، رشد و توسعه جوامع و پیشرفت علوم و صنعت، سبب پیدایش عادات و سبک‌های نوین غذایی شده، به گونه‌ای که نیاز به تنوع محصولات و پیدایش فرآورده‌های جدید غذایی و کمک غذایی به شکل روز افزونی احساس می گردد.

نقش آبزيان نیز در تغذيه انسان از گذشته‎هاي دور كاملاً مورد توجه و مشخص بوده و اين نياز با توجه به رشد روزافزون جمعيت جهاني و فقر پروتئين كه بر آن حاكم است روز به روز چشم‎گيرتر مي‎شود، امروزه آبزيان بعنوان منبعي براي تأمين مواد غذائي و كسب ارز از خارج مورد توجه قرار گرفتند.

با توجه به پائين بودن مصرف سرانه آبزيان در كشور در مقايسه با متوسط سرانه جهاني ضرورت توجه به رشته‎هايي كه با بهره‎گيري از تكنولوژي جديد كمك به ايجاد تنوع در فرآوري و حفظ كيفيت مي‎نمايند، احساس مي‎شود. کنترل کیفیت در زمینه مواد غذایی و بخصوص فرآورده‌های شیلاتی از اهمیت خاصی برخوردار است چون سلامت مصرف‌کننده را مد نظر قرار داده و در ضمن به راههایی می‌اندیشد تا زمان ماندگاری محصول را افزایش دهد.



هدف و چشم اندازها:

نظر به افزايش روزافزون جمعيت در عصر حاضر، تولیدات غذایی نقش بسیار مهمی در معادلات جهانی و توسعه صنعتی کشورها ایفا می کند. سرمایه گذاریهایی که امروزه در دنیا و ایران به منظور توسعه صنایع غذایی صورت می گیرد ایجاب می کند با استفاده از یک برنامه ریزی صحیح و همه جانبه به آموزش و تربیت نیروی انسانی ماهر و کارآمد اقدام گردد

ماهي و آبزيان نیز به عنوان غذاي سلامتي در دنيا معرفي گرديده‌اند. تحقيقات متعددي درخصوص نقش مصرف آبزيان در سلامتي جسم و روان انجام پذيرفته كه همگي نتايج مثبت و تفاوت معني‌داري را نشان مي‌دهد.
محدوديت‌هاي آبزيان از جهت سرعت فسادپذيري، بو، طعم، شرايط نگهداري، استخوان‌هاي ريز و تيز و… از عواملي است كه مصرف آبزيان را در جامعه تحت تأثير قرار مي‌دهد. در حالي كه با گسترش صنعت فرآوري و بسته‌بندي مي‌توان كليه محدوديت‌ها را از ميان برداشت و بستر و شرايط لازم جهت افزايش مصرف سرانه و افزايش ارزش افزوده ناشي از فرآوري و بسته‌بندي را فراهم نمود.

وجود نيازهاي تغذيه‌اي به خصوص در كشورهاي در حال توسعه و امكان تأمين قسمتي از آن از طريق منبع دريايي، ضرورت شناخت، توجه و بكارگيري بهينه از اين منابع را به خوبي نشان مي‌دهد. بنابراین گروه صنایع تبدیلی با تکیه بر نکات اشاره شده سعی بر ارائه رشته‌های مرتبط در این زمینه را دارد تا با تعلیم متخصصانی در این زمینه بتواند فارغ التحصیلانی با تجربه تحویل صنایع غذایی مرتبط دهد.

چشم انداز این گروه تعلیم و تربیت متخصصان لازم جهت صنایع بخصوص غذایی است و ارائه کاردانی رشته شیمی آزمایشگاهی مواد غذایی و متعاقب آن کارشناسی فن آوری زیستی مواد غذایی زمینه ای است که در آینده بتوان کارشناسی رشته های لبنیات و سایر مواد غذایی را بدلیل مجاورت با شهر صنعتی و صنایع مرتبط ارائه نمود. کارشناسی ارشد کنترل کیفیت نیز جزء آینده نگری این گروه بوده و مستندات لازم جهت ضرورت آن نیز قبلا تهیه شده است. تا بتوان بر اساس درخواست فارغ التحصیلان آنها را به مقاطع بالاتر هدایت نمود.

دستاوردها :

گروه صنایع تبدیلی و تکمیلی با داشتن یک نفر مدیر گروه و یک نفر عضو تا کنون توانسته است در بحثهای پژوهشی زیر فعالیت مثبتی داشته باشد.

برگزاری 3 همایش در مرکز

1- جشنواره غذا و نمایشگاه عکس سوءتغذیه

2- جشنواره نقش زنان در فعالیتهای اجتماعی و ورزشی و اقتصادی

3- همایش ارائه فرآورده ها به همراه ارائه مقاله های تخصصی مرتبط.

4- یک مورد تالیف کتاب شیمی فرآورده‌های شیلاتی

5- ترجمه کتاب غذا و تغذیه ماهی و میگوی پرورشی

6- تالیف سی دی آموزشی کنترل کیفیت آبزیان

7- تالیف 5 مورد دستور کار آزمایشگاه با اخذ شماره فروست از سازمان تحقیقات

8- انجام 12 مورد پروژه ملی و استانی با مراکز و موسسات تحقیقاتی و اجرائی مرتبط

9- ارائه بیش از 150 مورد مقاله در همایشها و کنفرانسهای ملی و بین المللی


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0