معرفی ایستگاه تحقیقات بذر و نهال گونه های جنگلی شلمان
ایستگاه تحقیقات بذر و نهال گونه های جنگلی شلمان در کیلومتر 7 جاده لنگرود - رودسر واقع در شهر شلمان با طول جغرافیایی 217/50 و عرض جغرافیایی15/37 درجه و ارتفاع از سطح دریا 16- ودارای مساحتی بوسعت 8/4 هکتارمی باشد.
ایستگاه تحقیقات شلمان در استان گیلان، یکی از ایستگاه های اقماری است که با توجه به سطح وسیع جنگلهای استان به منظور حمایت و پشتیبانی از این منابع مهم جنگلی در سالهای دور با قدمت بیش از نیم قرن تاسیس گردیده است. این ذخیرگاه ژنتیکی( هرباریوم زنده) که مجموعه ای از گونه های پهن برگ و حتی نادر و در خطر انقراض نظیر گونه سفید پلت و.... و نیز تعدادی از گونه های سوزنی برگ منحصر بفرد مانند سکویا، دارتالاب و.... را در این مجموعه 5 هکتاری در خود جای داده و نمادی بازر از گونه های جنگلهای هیرکانی (شمال کشور)می باشد.
عرصه ایستگاه تحقیقات بذر و نهال گونه های جنگلی شلمان در سال 1316 توسط وزارت کشاورزی با هدف تولید و پرورش نهال جهت جنگلکاری و توزیع آن بین موسسات و نهادهای دولتی تاسیس گردید. در سال 1332 با توجه به ماهیت سازمانی که بر عهده اش بود به نیابت از وزارت منابع طبیعی وقت در اختیار سازمان جنگلها قرار گرفت.
در ادامه وظایف تعریف شده و بر اساس نیازهای دستگاه های اجرایی در ارتباط جنگلکاری با گونه های بومی و غیر بومی، کلکسیون های گونه های مختلف نظیر بلوط بلند مازو، توسکا، انواع سوزنی برگان، اکالیپتوس و ..... به منظور تولید بذر مورد نیاز توسعه پیدا کرد. همچنین برای ایجاد شرایط مناسب حفظ ذخایر ژنی به دلیل توسعه مناطق جنگلی جلگه ای، ایجاد کلکسیون های گونه های در معرض خطر انقراض نظیر سفید پلت (Populs caspica) مورد بررسی قرار گرفت.
شرح وظایف و اهداف راهبردی باغ بذر شلمان از بدو تاسیس بعنوان یک ذخیره گاه ژنتیکی جهت توسعه منابع جنگلی و حفظ ذخایر ژنی:
تولید بذر از پایه های مرغوب برای توسعه منابع جنگلی و حفظ ذخایر ژنی از اهداف باغ بذر می باشد. در باغ بذر شلمان از بدو تاسیس با تاکید بر دستیابی به بذور مرغوب کلکسیون های مختلفی از پهن برگان و سوزنی برگان بومی و غیر بومی تشکیل شد که از اهداف آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :
1)تولید و جمع آوری بذور سالم با قوه نامیه بالا
2) بررسی خواص ژنتیکی گونه های کاشته شده بعنوان پایه مادری در فرآیند تحقیقاتی مربوط به هیبرایداسیون ( اصلاح بذر).
3) بررسی فر آیند رویشی و فنولوژی گونه های با ارزش بومی گیلان
4) بررسی و استقرار و سازگاری گونه های دیگر که از مناطق و استان های کشور به این مجموعه وارد شدند.
5) بررسی و مطالعه همه جانبه در سیکل بذر دهی گونه های دست کاشت
6)بررسی استفاده داروئی و بهداشتی از منابع جنگلی
7) استفاده داروئی – شیمیایی از پوست،گل و میوه درختان مورد نظر مانند استخراج( بیتولاین )از پوست درخت توس که ماده زرینی است جهت مصرف در صنایع دباغی است).