گروه آموزشی منابع طبیعی
مقدمه
كشاورزي زير بناي تمدن و سنگ اصلي غناي هر جامعه است،امنیت غذایی و تامین غذای کافی و سالم ، ضامن سلامتی و امنیت جوامع انسانی است افزايش توليد مواد غذايي فقط با توسعه زمين هاي زير كشت و افزايش عملكرد در واحد سطح امکان پذیر است در كشور ما با وجود گستردگي زمين و تنوع بسيار در توليدات، با مشكل كمبود محصول در واحد سطح مواجه هستيم و توليدات پاسخگوي نيازهاي جمعيت ما نمي باشد و سالانه مبالغ هنگفتي صرف واردات محصولات زراعي و باغي مي گردد. براي حل اين معضل بايد در جهت افزايش توليدات كشاورزي و باغي تلاش بیشتری انجام شود تحقق این هدف مهم جز با تحول در بنيان های كشاورزي و بهره گيري مؤثر از منابع آب، خاك و توانمندسازی کشاورزان مقدور نمي باشد. لذا برای نیل به هدف بايد از تكنيك هاي پيشرفته و دستاورد هاي علمی و پژوهشی کشور و دنیا بهره جست. علوم ، فنون جدید و کاربردهای صحیح تکنولوژی و نهاده ها را به کشاورزان انتقال داد و از نهاده های کشاورزی ، جهت تولید پایدار استفاده شود .
به عقیده بسیاری از کارشناسان، بحران آب یکی از چالشهای بسیار مهم سالهای آینده در کره زمین خواهد بود. با عنایت به این که کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده و میزان بارندگی در آن از متوسط جهانی کمتر میباشد؛ مشکل کمبود آب به طور یقین حادتر بوده و ضروری است تا تدابیر لازم جهت پیشگیری از مشکلات فراروی آینده اندیشیده شود. کشور ما که در سال ۱۳۶۹ به ازای هر نفر بیش از ۲۰۰۰ متر مکعب در سال، آب تجدید شونده داشت، بدلایل متعددی، به سمتی در حرکت است که در ۲۰سال آینده، بحران کمبود آب و فشارهای ناشی از آن را تجربه نماید (سرانه آب در حال حاضر حدود ۱۲۰۰ مترمکعب است).
چشم اندازها:
بنابر این فعالیت های آبخیزداری بعنوان فعالیتهای زیر بنایی کشور حائز اهمیت بسیار زیادی است که بخشی از آن بشرح زیر است:
- کاهش فرسایش خاک و رسوب اراضی کشاورزی و غیر کشاورزی
- کاهش مخاطرات و آسیب های سیل و رواناب ها
-حفظ و توسعه پوشش گیاهی ، مواد آلی و نفوذ بیشتر آب درخاک آبخیز ها
-کاهش مخاطرات و آسیب های فرسایش بادی و ریزگردها
-جلوگیری از آلودگی های خاک و آب و محیط زیست
اهداف:
نتایج اثرات آبخیزداری و توجه به مدیریت آبخیزها به شرح زیر نمایان می گردد:
- تثبیت متعادل خاک در حوزه های آبخیز و کاهش رسوب
- حفظ حاصل خیزی خاک اراضی وافزایش در آمد کشاورزی
-حفظ متعادل منابع ذخیره آب کشور مانند سدهای ذخیره و...
- کاهش خسارات سیل و خشک سالی
- حفظ محیط زیست، منابع طبیعی ،خاک... ، و تحقق توسعه پایدار کشاورزی
در واقع عصر حاضر به دلیل رشد سریع علوم، فنون جدید و تکنولوژی های تولید،لزوم توجه به آموزش را امري ضروري میسازد از طرفی جهت رسیدن به توسعه پایدار و متوازن ،تربیت نیروي انسانی متخصص و کارآمد در بخشهاي مختلف جامعه یک اصل اساسی و مهم می باشد . باتوجه به اینکه بخش کشاورزي یکی از اساسی ترین بخشهاي تولیدي و اقتصادي در هر جامعه به شمار می آید و برنامه هاي توسعه کشاورزي بدون آموزش موفق نخواهد بود ، آموزش کشاورزي در زنجیره دانش کشاورزي میتواند به شیوه هاي گوناگون ، زمینه ساز تقویت کشاورزي در بهره برداري و دگرگونی در ترکیب شغلی باشد.
جهت ارتقائ دانش علمی و عملی ، رشته هایی که این مرکز با توجه به نیاز استان، توانایی ارائه آنها را در رشته منابع طبیعی و آبخیزداری دارد به شرح زیر میباشد:
1- کاردانی فنی منابع طبیعی- آبخیزداری
2- کاردانی فنی منابع طبیعی -مرتع داری
3- کاردانی فنی منابع طبیعی -جنگلداری
4- کاردانی فنی منابع طبیعی- تولید بذر و نهال جنگلی و مرتعی
5- کاردانی فنی منابع طبیعی جنگلداری تلفیقی
6- کاردانی جنگلداری کاردانی حفاظت و حمایت منابع طبیعی
7- مهندسی فناوری جنگلداری تلفیقی
8- مهندسی فناوری منابع طبیعی حفاظت و حمایت منابع طبیعی